Beste gemeenteleden,
In aansluiting op de aankondiging in GastVrij van februari jl. nodigt de kerkenraad u uit voor een bijeenkomst na de viering van zondag 25 mei a.s. 11.00 uur.
Wij willen dan verder met elkaar van gedachten wisselen over de toekomst van onze gemeente. Dit gesprek zijn wij begonnen op 10 maart 2024. In juni 2024 heeft de kerkenraad besloten met ingang van 2025 het aantal diensten te verminderen. Voorheen hadden we ruim 40 diensten per jaar, nu hebben we ongeveer 30.
Hoe ervaren wij deze vermindering?
Onze financiële positie gaf vorig jaar aan dat we vermoedelijk nog 8 jaar zouden kunnen bestaan. Aan de hand van een geactualiseerde meerjarenraming zullen wij hier op 25 mei opnieuw naar kijken.
Voor ons toekomstperspectief is naast de cijfers minstens zo belangrijk de vraag hoe wij er voor staan qua menskracht. Zijn er voldoende mensen voor de taken op zondag? Kunnen we al het bestuurlijke werk nog op een goede manier doen? Wij herhalen daarom hier een deel van de tekst uit het document dat u vorig jaar is toegezonden:
“Scenario vorming huisgemeente
Opheffen van de gemeente en verder als huisgemeente. We heffen de gemeente als zodanig op, maar gaan verder als huisgemeente. De kerkorde voorziet in deze mogelijkheid. Een huisgemeente is een kleinschalige gemeenschap die samenkomt om te vieren, te leren en te dienen. Deze huisgemeente wordt gevormd bij besluit van de classicale vergadering. Deze huisgemeente wordt geleid door een commissie, die werkt onder verantwoordelijkheid van en in verantwoording aan de kerkenraad van een naburige gemeente dan wel de classicale vergadering.”
Uittreksel uit de samenvatting van het gesprek met de gemeente op 10 maart 2024:
“Vorming huisgemeente. Dit scenario roept geen enthousiasme op, dan wordt het nog meer binding met de PKN. Reactie kerkenraad: dit kan een laatste mogelijkheid zijn om door te gaan als gemeente. Ter vermijding van misverstanden: wij kunnen dan gewoon blijven samenkomen in de kerk. Een commissie organiseert dan alles rondom de diensten en overige activiteiten, maar alle bestuurlijke en beheerstaken gaan dan naar een naburige kerkenraad”.
De kerkenraad ziet aankomen dat dit scenario steeds dichterbij komt om te verkennen.
Er zijn nog enkele andere aandachtspunten die we aan u willen voorleggen:
Goede Vrijdagvieringen
Sinds enkele jaren is de opkomst zeer matig. Hoe kijken wij hiernaar in relatie tot Pasen? Kunnen wij wel Pasen vieren zonder Goede Vrijdag?
Soms een andere invulling op zondag?
Van 2003 t/m 2015 organiseerde de werkgroep Horizon ongeveer 4 keer per jaar activiteiten op een zondagmiddag (voorstellingen, lezingen, muziek en zang). Het landelijke Vrijzinnig Perspectief heeft een aanbod op dat gebied. Destijds nam in het laatst de belangstelling af, maar kijken we 10 jaar later hier anders tegen aan?
Het delen van wel en wee
Hoe gaan wij hiermee om? Een vaak terugkerende vraag. Is het – ter versterking van de onderlinge band – gewenst dat wij hierin een actieve rol gaan vervullen?
SAMEN
Samen in woord en daad achter plannen en besluiten staan biedt hopelijk perspectief voor nog een aantal jaren gemeente-zijn.
Laten we hiervoor gaan zolang zolang wij hiertoe de gezondheid en vitaliteit ontvangen!
Op 25 mei en hopelijk nog vele zondagen daarna!
Van harte uitgenodigd!
Met vriendelijke groet,
namens de kerkenraad, Ben Hoexum, scriba